Travel Notes Romania
  • Drumetie de weekend la munte, cabana Izvorul Muntelui – cabana Dochia din Masivul Ceahlau

    La sfarsitul lunii Martie am facut o scurta excursie la cabana Dochia situata in masivul Ceahlau din Carpatii Orientali. Am avut parte de vreme buna pe tot traseul. La cabana Izvorul Muntelui, de unde am inceput urcarea soarele ne imbia cu razele lui. Odata ajunsi aici, am savurat aerul curat de munte, ne-am relaxat putin dupa drumul obositor, ne-am echipat corespunzator pentru o urcare pe munte (salopete, bocanci, haine usoare) si apoi am servit o gustare usoara la restaurantul din cadrul camping-ului.

    Am ales sa urmam traseul turistic Jgheabu cu Hotar, marcat cu triunghi albastru. Acesta este un traseu de 4h. Am inceput urcarea pe munte in jur de ora 12 pentru a ajunge la cabana Dochia inainte de inserare, stiind dificultatea traseului si faptul ca ultima parte a traseului urma sa fie mai grea din cauza zapezii si a ghetii.

    Traseele montane iti ofera ocazia de a-ti testa limitele fizice si psihice. Linistea din jur te indeamna la contemplare, iti da prilejul sa-ti faci ordine in ganduri si sa te relaxezi. Clipele de relaxare alterneaza cu clipele de concentrare, in care trebuie sa fii foarte atent unde pasesti. In cazul unui traseu presarat cu portiuni de gheata iti recomand sa fii dotat cu coltari sau piolet, pentru ca si cei mai performanti bocanci de munte isi arata limitele in aceste conditii. Oboseala fizica acumulata de-a lungul traseului este adversarul tau. In cazul in care conditia ta fizica nu este una din cele mai bune aceasta iti va da batai de cap pe parcursul traseului.

    [singlepic=318,200,150,web20,left]Drumetia pe munte nu este un lucru usor de facut deoarece presupune efort mare, o buna conditie fizica si mai ales vointa de a continua cand simti ca te doboara oboseala. Insa, toate aceste aspecte fac din urcatul pe munte (backpacking) modul ideal de a-ti petrece weekend-ul sau cateva zile libere in mod activ, in natura. In acest cadru mirific si salbatic uiti repede de problemele zilnice si iti incarci “bateriile” cu noi resurse.

    Daca urci pe munte cu un grup de prieteni, intreaga experienta poate fi un test de prietenie (friendship building), deoarece vor fi destule momente in care poti afla cine iti sare in ajutor la nevoie. De regula, pasionatii de trasee montane sunt oameni trecuti prin diverse incercari si stiu ce inseamna o mana de ajutor sau chiar un sfat atunci cand esti intr-o situatie mai delicata.

    [singlepic=273,200,150,web20,right]Traseul montan Jgheabu cu Hotar este unul cu un grad de dificultate mediu pe timp de primavara/toamna/iarna. Daca nu aveti experienta pe munte, sau nu sunteti echipat corespunzator pentru conditiile meteo pe care le gasiti pe traseu, si daca va incumetati sa mergeti mai departe, incercati sa mentineti un ritm de mers constant pentru a ajunge la cabana inainte de inserare. Odata ajunsi sus, va recomand sa savurati o cana cu vin fiert.

    Sfaturi utile pentru o drumetie pe munte:

    1. Inainte de a porni la drum, suna la cabana pentru a te interesa de conditiile meteo si care este traseul recomandat in perioada aleasa de tine;
    2. Ia cu tine harti cu traseele disponibile, pentru a avea o imagine de ansamblu a zonei;
    3. NU urca pe munte singur. Urca in grup de cel putin 3 persoane avand cel putin o persoana cunoscatoare a traseului in grup.
    4. Noteaza si pastreaza la indemana numarul de telefon de la salvamont si cabana; asigura-te ca ai bateria incarcata la telefon inainte de a pleca de acasa.
    5. Intereseaza-te de relieful, fauna si flora zonei; posibile pericole sau zone demne de vazut, profita de ocazie pentru a-ti cunoaste mai bine tara;
    6. Pastreaza natura intacta! Nu arunca resturi, obiecte pe traseu, pune-le in rucsac si arunca gunoiul in locurile special amenajate, cosul de gunoi!. Nimeni nu este obligat sa adune sau sa admire semnele lasate de tine pe munte!
    7. Opreste-te sa admiri natura si surprinde aceste clipe de neuitat prin fotografii.
    8. Cand simti ca ai obosit, opreste-te si relaxeaza-te. Drumetia pe munte nu este o cursa contra cronometru si nici un pariu cu prietenii.
    9. Imbraca-te cu ceva usor, impermeabil deoarece te vei incalzi si transpira mult din cauza efortului fizic. Atentie!: cand te opresti pentru relaxare, sa nu ti se faca frig si sa racesti.
    10. Nu te despartii de grup. Mentine un ritm constant si nu uita sa te bucuri de aerul de munte.

    Observatii pentru traseele spre cabana Dochia:

    1. Semnalul in reteaua Orange este foarte slab pe traseu;
    2. Taxa de intrare in Parcul National Ceahlau este de 3,5RON pentru studenti si elevi. Aceasta taxa se reflecta in curatenia de pe traseu, balustradele ajutatoare si marcajele clare;
    3. Din varful masivului Ceahlau poti vedea panorama superba a lacului Izvorul Muntelui (40km lungime) si barajul de la Bicaz;
    4. Inainte de a pleca la drum, vezi care este starea vremii la cabana Dochia;
    5. Pret cazare: 15RON de persoana in camera cu 7 paturi si 16 lei de persoana in camera cu 4 paturi ;
    6. 1 cana vin fiert = 3RON, 1 cana ceai cald = 1RON;
    7. La Izvorul Muntelui altitudinea este de 797m, cabana Dochia este amplasata la altitudinea de 1.750m. Asadar, pregatiti-va pentru o schimbare de clima si flora. Vantul bate in rafale sus la cabana Dochia.
    8. Resurse utile: informatiile oferite de Comuna Ceahlau (trasee, cai acces, reguli de vizitare), blogul Danei din Piatra Neamt (harta, impresii trasee, puncte de interes) si Alpinet.org (harta si multe alte informatii).

    Va urez drum bun, vreme frumoasa si urcus usor. Chiar daca sunteti incepatori in ale muntelui, experienta merita tot efortul si pregatirile.

    1 Raspuns »
    1 May


Etichete: , , ,


Citeste alte articole relevante

1 Raspuns pentru articolul “Drumetie de weekend la munte, cabana Izvorul Muntelui – cabana Dochia din Masivul Ceahlau”

  1. Sep 9  
    Canavoiu Alexandru la ora 11:22 pm

    Buna, frumos articol, felicitari.

Scrie un Raspuns

Adauga Raspunsul