Travel Notes Romania
 • Bucuresti, o capitala prafuita, o groapa de gunoi…trist, dar adevarat

  Bucuresti capitala Romaniei, o capitala prafuita, o groapa de gunoi...trist, dar adevarat

  Dintre toate capitalele tarilor din UE, Bucurestiul exceleaza in mai multe puncte negative. Nepasarea bucurestenilor a facut ca acum sa ne “mandrim” cu cea mai poluata capitala din UE. Aglomeratia urbana din ce in ce mai mare, numarul de masini din ce in ce care mai mare, sunt factori propice care ajuta la formarea acestui mediu poluant. Constructiile sunt in floare, iar spatiile verzi sunt din ce in ce mai putine.

  Cosurile de gunoi, pe unde exista, sunt in mare parte vandalizate… de ce? De ce unora le place sa arunce mizeria peste tot, fara sa gandeasca, fara sa le pese de cei din jur? Nu mai exista rusine? Nu mai suntem oameni? Uneori ma indoiesc de existenta a spiritului civic al unora dintre semenii nostri. Atat timp cat unii dintre noi arunca, iar cei din jurul lor nu au nici-o reactie, se incadreaza in aceeasi categorie. Ca sa fie tacamul complet, sunt “oameni…?”, care nu se mai sinchisesc sa adune gunoiul la cos si il arunca pe fereastra. E strigator la cer…traim in secolul XXI nu in epoca primitiva. Am avut ocazia de a ramane perplex in fata unor turisti straini carora le-am fost ghid prin Bucuresti, atunci cand, orientandu-ne pe niste stradute laturalnice, printre blocuri, am dat de aceste gropi de gunoi, adevarate focare de infectie.

  Oameni buni!, chiar daca stati la etajul n si nu la parter, nepasarea si nesimtirea voastra o sa va ajunga odata. Nu va pasa de semenii din jur, de copiii care au de suferit din cauza gesturilor dumneavoastra inconstiente? Cum ar fi sa vina alti vecini sa va rastoarne cosul de gunoi in fata usii? Ar fi echivalent cu ceea ce faceti dumneavoastra, poate v-ar trezi la realitate, insa nu este calea de urmat…nu ajungem nicaieri daca intram in acest joc al prostiei, daca nu rupem acest ciclu al nepasarii. Nici spatiile verzi din jurul Bucurestiului nu scapa de vandalizare, fiind presarate cu gunoaie la tot pasul. Nu am vazut nicio campanie media care sa promoveze curatenia, care sa trezeasca spiritul civic din noi.

  Cum scapam de aceasta prostie, de acest virus al nepasarii? Cum facem sa ne unim la lucruri bune, sa nu mai fim nepasatori atunci cand vedem pe altul ca arunca?

  O idee mai putin probabila…Din indatoririle noastre civice, de cetateni ai unui oras ar trebui sa fie incluse un numar de ore de munca in folosul comunitatii, si anume la stransul gunoaielor. Asa poate voi cei care aruncati o sa va ganditi pe viitor inainte de a face lucrul acesta…

  O idee la indemana oricui…Atunci cand vezi pe cineva ca aruna pe strada mergi si atragei atentia politicos. “V-ati pierdut ceva din greseala… cred ca va apartine!”

  Echipa Travel Notes asteapta sugestiile tale. Ce crezi ca putem face pentru a respira un aer mai curat, pentru a trai intr-un mediu mai curat, mai normal?

  2 Raspunsuri »
  8 Feb


Etichete: ,


Citeste alte articole relevante

2 Raspunsuri pentru articolul “Bucuresti, o capitala prafuita, o groapa de gunoi…trist, dar adevarat”

 1. Feb 13  
  Rosca Vasile la ora 9:36 am

  Ce reactie sa ai la atitudinea celor certati cu ordinea si curatenia,in general cu bunul simt?
  Vrei sa bage cutitul in tine,vreun tigan?Lasa-i in opace sa sa scalde in mizeria lor.Asta este
  Bucurestiul si Vechiul regat in general.

 2. Feb 13  
  raul Herskovics la ora 9:48 am

  Asta,cam asa e!

Scrie un Raspuns

Adauga Raspunsul