Travel Notes Romania
  • Morala Revolutiei Verzi

    Morala Revolutiei Verzi

    Care este legatura dintre placerea de a calatori si necesitatea unui trai “verde”? Simplu: calatorului ii place sa vada lucruri frumoase, interesante, care sa stimuleze creativitatea si imaginatia, iar toate aceste lucruri sunt scoase in evidenta de un mediu curat si ordonat.

    Si tot calatorul a observat ca ceva e in neregula pe plaiurile mioritice: peisajul nu se mai vede la fel de clar din cauza gunoaielor. Nici nu-i mai vine sa faca poze deoarece nimeni nu vrea sa apara in poze cu gunoaie langa el.

    In ultimii ani e la moda sa vorbesti despre ecologie, sa scrii si sa citesti despre ce este eco si ce nu. Dupa atata educare si constientizare a sosit, cu siguranta, momentul sa ne punem cunostintele in practica.

    Un top 7 al celor mai mari probleme legate de imaginea verde a tarii noastre ar arata asa:

    1. Gunoaiele aruncate oriunde
      Solutii:

      • cand nu gasesti un cos de gunoi unde sa arunci gunoiul tau, il iei cu tine intotdeauna (ar trebui sa fie lege in privinta asta si amenzi uriase pentru incalcarea ei)
      • pubele in parcarile si refugiile de pe sosele
      • pubele in locurile pentru picnic
      • cosuri de gunoi in locurile publice
      • niciodata nu arunci din masina gunoiul pe geam
    2. Lipsa toaletelor ecologice
      Solutia: instalarea de toalete ecologice la evenimentele publice, in parcari si mai ales in zona obiectivelor turistice (!!!). Contra unei taxe, oricine are nevoie la un moment dat de putina curatenie, hartie, apa si sapun – nimic mai mult, nimic mai putin. La urma urmei, suntem mari bautori de bere, nu?
    3. Strangerea colectiva a gunoaielor la sate, stopand astfel aruncarea lor in rauri.
    4. Reciclarea selectiva a gunoaielor
    5. Mizeria de la animale: locurile publice nu sunt pentru nevoile fiziologice ale oamenilor, dar nici ale animalelor. Strange dupa ce cainele tau si-a facut treaba!
    6. Stoparea distrugerii naturii: ruperea florilor, copacilor etc
    7. Atitudinea oamenilor
      Solutii:

      • amenzi mari si foarte mari pentru incalcarea legii sau prestarea de ore de munca in folosul societatii, in careTop 7 Probleme Ecologice ale Romaniei stranga gunoaiele facute de altii
      • educarea copiilor in primul rand, si nu numai
      • sa fim vigilenti unii cu altii, sa ne corectam greselile si sa ne atragem atentia reciproc asupra atitudinii gresite
      • sa invatam din calatoriile noastre de la tarile experte in domeniul ecologiei si apoi sa punem invataturile in practica in comunitatea din care facem parte (fie ea oras, sat, cartier, sector etc)

    E greu? Cu siguranta! Deprinderea de obiceiuri noi nu a fost niciodata usoara. Nici educatia nu se prinde de oricine. De aceea e nevoie de un efort colectiv, constient, sustinut si motivat.

    Daca vom reusi sa scoatem Romania din mizeria fizica in care se afla, cred ca meritul va fi al fiecarui roman in parte pentru intelepciunea pe care a avut-o sa nu mai amane nici un moment schimbarea deprinderilor de viata si adoptarea unui comportament curat si ordonat.

    Morala: am ajuns in momentul in care vorbele au fost spuse, e timpul pentru fapte. Dupa cum spunea cineva, “Daca nu stii, te invatam. Daca nu poti, te ajutam. Daca nu vrei, te obligam.” Cu siguranta, am ajuns in etapa a treia, in care suntem obligati sa mentinem curatenia si ordinea in jurul nostru. Suntem oblogati de civilizatie si evolutiei.

    Tu ce faci ca sa mentii curatenia in jurul tau si sa te comporti civilizat?

    0 Raspunsuri »
    19 Aug


Etichete: , , ,


Citeste alte articole relevante

Scrie un Raspuns

Adauga Raspunsul